U dolini rijeke Cetine, nedaleko planine Dinare, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smjestio se malen grad Sinj. Ovaj je mali grad velikog povijesnog bogatstva najpoznatiji po viteškoj igri Sinjskoj alki te svetištu Gospe Sinjske.

Bogata povijest, prirodne ljepote i kulturne znamenitosti čine ga jedinstvenim, ali i pravim rajem za ljude istraživačkog duha.

Kako bi baštinu svoga kraja što slikovitije približili i utisnuli posjetiteljima u sjećanje, pobrinuli su se u Muzeju Cetinske krajine na čelu s ravnateljicom Dariom Domazet. Odlučili su postav osvježiti, redizajnirati i obogatiti muzejskim interaktivnim audio i video vodičem S vilama kroz muzej.

Slavonskobrodska IT tvrtka Brodbot tijekom dvije godine u suradnji s muzejom radila je na razvoju digitalne aplikacije koja posjetiteljima sada omogućuje novi pogled i doživljaj na povijest, tradiciju i baštinu Cetinske krajine.

Digitalna aplikacija predstavljena je u muzeju u subotu 24. srpnja 2021. godine na svečanom događanju.

Program je započeo na tvrđavi Kamičak pripovijedanjem bajke Tajna vilinskih suza koju su osmislile i napisale Daria Domazet i Anđela Vrca Župić. Bajka je u interpretaciji profesionalne pripovjedačice Sandre Vukoja postala dijelom stalnog postava, te se provlači kao nit vodilja tijekom cijelog obilaska muzeja.

Bajkopričalica Sandra Vukoja (fotografija: Slavko Radovanović, Brodbot)

 

Nakon pripovijedanja bajke, poznati je glumac Igor Baksa djecu zabavio svojim programom naziva Tata slikovnica, a onda su se djeca i odrasli uputili na fotografiranje s vilama, kreativnu radionicu crtanja fraktala, te uživanju u igri vilinskim prahom i suzama.

Vjerovanja u vile i svjedočanstva ljudi koji su doživjeli svoj susret s ovim fantastičnim bićima dio je narodne predaje ovog kraja i ovdje vile imaju posebno mjesto.

Dok je vani sve zračilo vilinskom energijom, unutar muzeja započelo je predstavljanje digitalne aplikacije S vilama kroz muzej. Klapa Cetinjanke Hrvace publiku je počastila predivnom pjesmom, a ravnateljica muzeja Daria Domazet i kustosica Anđela Vrca Župić opisale su gostima digitalnu aplikaciju edukativno-interaktivnoga sadržaja namijenjenu prvenstveno djeci kako bi im posjet muzeju bio što zanimljiviji, ali i odraslima kako bi na zabavan način naučili nešto novo.

Posjetitelja kroz postav vode četiri vile Kosinka, Dinara, Gala i Lisa. Postav je tematski podijeljen na četiri sobe. Osi

m što vile potiču posjetitelja na interaktivnost, od njega se očekuje pozorno slušanje i praćenje sadržaja. Koliko je posjetitelj bio pažljiv, vile provjeravaju kroz pitanja koja mu postavljaju prilikom prelaska iz jedne sobe u drugu. Za svaki točan odgovor, posjetitelj dobiva jednu vilinsku suzu koju skuplja u vučiju. Kad posjetitelj skupi sve suze, za nagradu ga na kraju obilaska čeka bajka Tajna vilinskih suza.

Ispred tvrtke Brodbot prisutnima se obratila Irena Vukoja koja je od početka projekta bila koordinatorica izrade digitalnog vodiča. Istaknula je kako je kreiranje aplikacije bilo izazovno, ali i jako zanimljivo.

Nakon predstavljanja, posjetitelji su se uputili u razgledavanje muzeja uz digitalni vodič, a potom su uživali u predstavi “Zvuk i tijelo” u izvedbi Dore i Miše Komenda (suvremeni cirkus Roo)

Muzej Cetinske krajine svojim

pomnim promišljanjem kako približiti muzej posjetitelju, pravi je primjer što se sve može osmisliti i kreirati kada je posjetitelj stavljen u središte kreiranja i kada je cilj ostaviti duboki utisak u sjećanje i doživljaj za pamćenje kod svakog putnika koji slučajno ili namjerno svrati u muzej.